Sagomuseet Ljungby: i hjärtat av sagornas land

Det har alltid varit berättelser. De första berättelserna är för länge, länge sedan och genom att fortsätta berätta för dem vet vi.

Runt 1800 var det vanligt at man berätta varandra, men ett århundrade senare hade detta nästan helt försvunnit, fördrivet av det skriftliga ordet och senare, när tekniken utvecklades genom radio, film och TV.

Runt 1980-talet verkade det som om den mest ursprungliga kulturen, det talade ordet, försvann. Men plötsligt berättades igen, på festivaler, på kaféer, i den hela västra världen.

I Småland,i området från Ljungby, lever fortfarande många sagor och legender bland folket och det fanns många berömda berättare. Många berättelser har dokumenterats sedan 1800. Så 1990, öppnade Sagomuseet dörren i Ljungby. Museet är hjärtat i en stor området med många sagor  ofta mitt i vacker natur och på speciella platser.

Det är ett vackert, litet museum. Du hittar kända och okända sagor  från området, designad av textilkonstnären Mia Einarsdotter och målare och skulptör Kjell Sundberg. Det är mycket detaljer och du kan dra strängar, öppna lådor, en låt plötsligt låter eller en hund skäller. Och om du gör en ny runda genom rummen, finns  nya detaljer.Värt ett besök för bada barnen och vuxen, särskilt om du gillar berättelsen!

Varje år strax före midsommaren arrangerar de en stor berättelsefestival med deltagare från hela världen.

Sedan november 2018 har museet varit på UNESCO listen!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info