Årshultsmyren – en bit oförstörd träsk

I den sydvästra delen av Småland (i dag provinsen Kronobergslän) finns totalt 33 naturreservat där du kan vandra och njuta av naturen. Idag tittar vi på en bit oförstörd träsk, Årshultsmyren, med enkla och vackra vandringsleder på 4 till 9 km.

Årshultsmyren är den största orörda myren i Kronobergs län. Reservatet består av kala mossar och kärr blandat med skogsklädda öar och näringsfattiga sjöar.

Det 1.500 hektar stora reservatet skyddar och bevarar ett omfattande och i stort sett orört myrkomplex med de djur och växter som finns där. Strax väster om Årshultsmyren ligger Hunnsberget – därifrån har du en vidsträckt utsikt över naturreservatets landskap med dess myr och skog.

Hunnsberget är högstahöjden i Ljungby kommun. Här sker legenden om skomakaren i Sutarestugan: “en gång flydde en skomakare, kallad Sutaren, för danska soldater. Han gömde sig i en liten grotta på bergets brantaste sida. Varje dansk som klättrade upp stötte han ned.”

Myren är typisk för de nederbördsrika trakterna i sydvästra Småland. Vattnet rinner ut över myren och bildar kraftiga kärrdrag och här och var finns gölar omgivna av gungflymattor. Mosseplanet består av fuktiga gropar, höljor, omgivna av torrare partier, tuvor. 

Typiskt för myren är vitmossorna och andra arter som skiljer sig i storlek, form och färg. Andra vanliga växter är ljung, pors, klockljung, tuvdun, tuvsäv, vitag och det insektsätande sileshåret. På tuvorna finns också gott om olika busklavar. Kring Örsjön i norr och Kyrkängen i söder växer bland annat klockgentiana. På holmarna växer till största delen talldominerad barrskog. Flera fågelarter häckar på myren, som till exempel storspov, grönbena, ljungpipare, tjäder, orre och trana.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Meer info