Välkomna

Cyklar du på Banvallsleden eller Unnen runt?
Vandrar du i södra Sverige?
Eller är du på väg norrut?

Du är alltid välkommen till vårt B&B Mooi Gula Huset!

B&B ligger i Lidhult, i det vackra och lugna sydvästra Småland, med massor av vacker natur och sjöar i omedelbar närhet. Och bekvämt beläget mellan den vackra kuststaden Halmstad (längs E4) och hjärtat i Ljungby-sagorna (längs E6).

Alla rummen har ett eget tema på vår B&B och är inredda med autentiska svenska möbler från vår butik Mooi Inredning. Du kan till exempel sova i rummen Skåne, Bohuslän eller Dalarna. På morgonen serverar vi frukost tillagad med lokala, ekologiska och hemgjorda produkter. Och om du vill kan du äta med oss vid köksbordet på kvällen.

Välkomna, Liesbeth och Joost

Mooi Tova i Singeshult Natur och Kultur

Den här helge, 12/13 december, är där JUL LINGONRUNDAN klockan 10.00-16.00. Kom och besök oss i Singeshult Natur och Kultur. Mooi-Tova har fortfarande ett bord med fina julklappar.

Ta senare en promenad i det vackra naturreservatet Årshultsmyren och sov hos oss i var B&B Mooi Gula Huset. På morgonen vi serverar dig en god frukost.

Mooi Gula Huset B&B i Lidhult, vålkommen!!

Förutom Mooi-Tova hittar du lokala produkter och initiativ också. På grund av Coronar regler är vi inte där själv men vi kommer och tittar, vi kanske träffas

Att du vill veta något om produkter på bordet eller är intresserad i workshoppar, gärna ringer eller maila oss.

tova@mooi-gulahuset.se eller 073-6302528

Hoppas vi ses !

Mooi Tova i Singeshul Natur och Kultur

Sedan den 21 november kan du hitta Mooi-Tova i Singeshult Natur och Kultur.
Här arbetar Jennica Jönsson med roliga och bra initiativ rörande  djur, miljö och människor.

Nästa helg 28/29 november är det Julmarknad klockan 10.00 – 15.00.
Förutom Mooi-Tova hittar du lokala produkter och initiativ också.

På grund av Coronar regler är vi inte där själv men vi kommer och tittar, vi kanske träffas

Att du vill veta något om produkter på bordet, gärna ringer eller maila oss.

Hoppas vi ses !

Årshultsmyren – en bit oförstörd träsk

I den sydvästra delen av Småland (i dag provinsen Kronobergslän) finns totalt 33 naturreservat där du kan vandra och njuta av naturen. Idag tittar vi på en bit oförstörd träsk, Årshultsmyren, med enkla och vackra vandringsleder på 4 till 9 km.

Årshultsmyren är den största orörda myren i Kronobergs län. Reservatet består av kala mossar och kärr blandat med skogsklädda öar och näringsfattiga sjöar.

Det 1.500 hektar stora reservatet skyddar och bevarar ett omfattande och i stort sett orört myrkomplex med de djur och växter som finns där. Strax väster om Årshultsmyren ligger Hunnsberget – därifrån har du en vidsträckt utsikt över naturreservatets landskap med dess myr och skog.

Hunnsberget är högstahöjden i Ljungby kommun. Här sker legenden om skomakaren i Sutarestugan: “en gång flydde en skomakare, kallad Sutaren, för danska soldater. Han gömde sig i en liten grotta på bergets brantaste sida. Varje dansk som klättrade upp stötte han ned.”

Myren är typisk för de nederbördsrika trakterna i sydvästra Småland. Vattnet rinner ut över myren och bildar kraftiga kärrdrag och här och var finns gölar omgivna av gungflymattor. Mosseplanet består av fuktiga gropar, höljor, omgivna av torrare partier, tuvor. 

Typiskt för myren är vitmossorna och andra arter som skiljer sig i storlek, form och färg. Andra vanliga växter är ljung, pors, klockljung, tuvdun, tuvsäv, vitag och det insektsätande sileshåret. På tuvorna finns också gott om olika busklavar. Kring Örsjön i norr och Kyrkängen i söder växer bland annat klockgentiana. På holmarna växer till största delen talldominerad barrskog. Flera fågelarter häckar på myren, som till exempel storspov, grönbena, ljungpipare, tjäder, orre och trana.

Sagomuseet Ljungby: i hjärtat av sagornas land

Sagomuseet_Ljungby

Det har alltid varit berättelser. De första berättelserna är för länge, länge sedan och genom att fortsätta berätta för dem vet vi.

Runt 1800 var det vanligt at man berätta varandra, men ett århundrade senare hade detta nästan helt försvunnit, fördrivet av det skriftliga ordet och senare, när tekniken utvecklades genom radio, film och TV.

Runt 1980-talet verkade det som om den mest ursprungliga kulturen, det talade ordet, försvann. Men plötsligt berättades igen, på festivaler, på kaféer, i den hela västra världen.

I Småland,i området från Ljungby, lever fortfarande många sagor och legender bland folket och det fanns många berömda berättare. Många berättelser har dokumenterats sedan 1800. Så 1990, öppnade Sagomuseet dörren i Ljungby. Museet är hjärtat i en stor området med många sagor  ofta mitt i vacker natur och på speciella platser.

Det är ett vackert, litet museum. Du hittar kända och okända sagor  från området, designad av textilkonstnären Mia Einarsdotter och målare och skulptör Kjell Sundberg. Det är mycket detaljer och du kan dra strängar, öppna lådor, en låt plötsligt låter eller en hund skäller. Och om du gör en ny runda genom rummen, finns  nya detaljer.Värt ett besök för bada barnen och vuxen, särskilt om du gillar berättelsen!

Varje år strax före midsommaren arrangerar de en stor berättelsefestival med deltagare från hela världen.

Sedan november 2018 har museet varit på UNESCO listen!